Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Διασκεδάστε με το σκύλο σας


Όπως και οι άνθρωποι, τα σκυλιά έχουν μια ατελείωτη ικανότητα για μάθηση. Αφού έχετε εκπαιδεύσει το σκύλο σας ώστε να συμβιώνει ομαλά μαζί σας, η εκπαίδευση του δε χρειάζεται να σταματήσει εκεί. Ο σκύλος σας χαίρεται να μαθαίνει διασκεδάζοντας. Εκτός από σπορ και δραστηριότητες, όπως το agility και το flyball, υπάρχουν και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες μπορείτε να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας και να του διδάξετε πιο εξειδικευμένα πράγματα.



Αν και ο σκύλος σας απολαμβάνει την εκπαίδευση υπακοής, μπορείτε να συνεχίσετε να τον εκπαιδεύετε σε αυτό που ονομάζουμε freestyle ή αλλιώς dog dancing. To freestyle έχει σαν βάση μια πολλή καλή εκπαίδευση του σκύλου στο να περπατάει δίπλα σας (heel). Αν ο σκύλος σας είναι σε θέση να σας ακολουθεί κατά πόδας ακόμα και χωρίς λουρί, τότε μπορεί να μάθει να ακολουθεί τις κινήσεις σας καθώς κινείστε μέσα από μια ρουτίνα χορού. Μπορείτε να προσθέσετε επιπλέον κινήσεις για το σκυλί σας, όπως άλματα και υποκλίσεις. Μόλις ο σκύλος σας μάθει τα βασικά δεν υπάρχει τέλος και μπορείτε να αυξάνεται το επίπεδο δυσκολίας όλο και περισσότερο. Το Freestyle εντυπωσιάζει τους πάντες και είναι ιδιαίτερα διασκεδαστικό τόσο για τα σκυλιά όσο και για τους κηδεμόνες.


Είναι γνωστό ότι τα σκυλιά έχουν μια μεγάλη και δυνατή αίσθηση της όσφρησης. Η μύτη του σκύλου έχει πολλές εκατοντάδες φορές περισσότερους υποδοχείς αίσθησης από μια ανθρώπινη μύτη. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο τα σκυλιά είναι τόσο επιτυχημένα, όταν πρόκειται για την βρίσκουν τα παιχνίδια τους ή να εργάζονται με τους ανθρώπους, στην ανίχνευση ναρκωτικών, βομβών και άλλων πραγμάτων. Μπορείτε να βάλετε τη μύτη του σκύλου σας να εργαστεί για να τον εκπαιδεύσετε σε δεξιότητες ανίχνευσης. Αντίθετα με τη δημοφιλή πεποίθηση, ένας σκύλος δεν πρέπει να είναι ένα καθαρόαιμο λαγωνικό να γίνει ένα σκυλί ανίχνευσης. Σκύλοι από πολλές φυλές, συμπεριλαμβανομένων και των ημίαιμων, μπορούν να μάθουν να ανιχνεύουν. Μερικά από αυτά τα σκυλιά μπορούν να γίνουν σκύλοι έρευνας και διάσωσης ή απλά να απολαμβάνουν την ανίχνευση. Μερικοί άνθρωποι εκπαιδεύσουν ακόμα τα σκυλιά τους να ανιχνεύουν άλλα χαμένα σκυλιά. 


Κάθε σκύλος μπορεί να μάθει κόλπα στο σπίτι και κάθε κηδεμόνας μπορεί να διδάξει στο σκυλί του μερικά κόλπα. Τα κόλπα που θα διδάξετε στο σκύλο σας δε χρειάζεται να είναι περίπλοκα. Τα περισσότερα σκυλιά μαθαίνουν πολύ γρήγορα αν απλά αφιερώσετε το χρόνο να τους διδάξετε. Μπορείτε να διδάξετε το σκυλί σας να κάνει «βαρελάκι», να σας δίνει το χέρι, να φέρνει την εφημερίδα, να σταθεί όρθιο και να «χορεύει» - οι σκύλοι κάνουν σχεδόν τα πάντα. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε έναν τρόπο να δείχνετε στο σκύλο σας αυτό που θέλετε να κάνει. Αν ο σκύλος σας είναι σωματικά ικανός να εκτελεί τις κινήσεις τότε έχετε το πιθανότερο είναι να επιτύχετε το στόχο σας. Μπορεί να εκπλήσσεστε όταν βλέπετε τα σκυλιά σε ταινίες ή στην τηλεόραση, αλλά μπορείτε να διδάξετε στο σκύλο σας να κάνει πολλά από τα πράγματα που βλέπετε αυτά τα σκυλιά να κάνουν.


Υπάρχουν πολλά διασκεδαστικά πράγματα να κάνουμε με το σκύλο μας και πολλά πράγματα για να του μάθουμε. Αφιερώστε λίγο ποιοτικό χρόνο στο σκύλο σας και θα ανακαλύψετε πόσο διασκεδαστικό είναι και για τους δύο σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου